+420 733 500 167 OBJEDNÁVKA po telefonu: Po - Ne 7 - 20

Jak si doma vyrobit postel svépomocí

Jste kutil a máte radost, když si vyrobíte nějaký originální kousek, který nikdo jiný nemá? Pak pojďme toto téma otevřít, konkrétně vám poradíme pár tipů, jak si doma vyrobit postel.

výroba postele z trámů

Radost z dobře odvedené práce při výrobě postele z palet

Zajímá vás, jak vyrobit postel do své ložnice? Pak jste tady správně.

Motivací k výrobě postele nemusí být jen snaha ušetřit nějakou tu korunu, ale především pocit, že jste to zvládli sami. Poslední dobou je hodně skloňované téma paletového nábytku a tato móda se nevyhnula ani postelím. Navíc zde nesmíme opomenout důležitý fakt, že jde o recyklaci, tj. znovuvyužití palet, kdy na jedné straně nepodpoříte vznik nového kusu nábytku a zároveň na straně druhé dáte paletám druhý život. Pojďme ale již na postup, jak si vyrobit postel. Ničeho se nebojte, není to nic složitého.

  • Výběr materiálu

Základem tedy jsou klasické dřevěné palety, které se dají sehnat buď tzv. za odvoz nebo za symbolickou cenu. Měli byste je nechat na vzduchu proschnout, zvláště pokud jsou vyrobeny z čerstvého dřeva. Suché palety totiž zaručí snazší opracování, kvalitnější konečnou povrchovou úpravu a zároveň určitě nechcete, abyste si vlhkostí poničili matraci či povlečení.

  • Postup při výrobě

Prvním úkolem je změřit a případně zkrátit palety na požadovaný rozměr. Palety s většími mezerami je lepší dát dospodu a ty s menšími mezerami použít navrchu, to aby matrace nemohla propadávat. Dobré je ponechat nějaké místo navíc po stranách, což můžete využít jako odkládací prostor na lampičky nebo knihy. Jednotlivé palety k sobě přišroubujete klasickými vruty o tloušťce alespoň 5 mm nebo můžete použít  stavební vrut rapi - tec, ten se vyznačuje vysokou pevností. Pro spolehlivější zpevnění můžete spoje navíc slepit polyuretanovým lepidlem, z části tím zabráníte případnému vrzání či praskání. Celý povrch důkladně prohlédněte a všechny vyčnívající hřebíky zatlučte kladivem nebo stávající hřebíky můžete doplnit či nahradit vruty pro vyšší pevnost spojů jednotlivých prkýnek. Důležitou věcí, která následuje, je broušení pásovou nebo excentrickou bruskou, ideálně zrnitostí 80 a následně použijte brusný papír 150,  čímž palety připravíte pro následující povrchovou úpravu.

  • Povrchová úprava

Na závěr je dobré palety ošetřit olejem nebo vodou ředitelnou barvou, aby se postel mohla dobře udržovat a bylo možné ji otírat. Olej lze nanášet např. za pomocí kvalitního štětce.  Oleje i barvy seženete jak v průhledné verzi, kdy necháte vyniknout strukturu palet, ale bát se nemusíte ani barev - škála je opravdu pestrá. A pamatujte: čím vícekrát zopakujete proces broušení a natírání, tím kvalitnějšího povrchu docílíte! To znamená že mezi jednotlivými vrstvami povrchové úpravy je ideální povrch přebrousit brusnou houbou 180.

jak vyrobit postel

Výroba postele z trámů, prken, fošen a hranolů

Kdo neholduje designu palet, může sáhnout po trámech, prknech, fošnách nebo i různých polotovarech, jako jsou dřevěné spárovky či hranoly. Postup výroby je v podstatě stejný, jako u výroby paletové postele. Rohy takovéto postele můžou být spojeny šrouby, dřevěnými kolíky či pevnými kovovými uhelníky.  Na výrobu postele z výše uvedených dílů seženete materiál například v hobbymarketech nebo specializovaných prodejnách pro truhláře jako Dřevotrust, Hapex a podobně, kde je nabídka trámů a hranolů široká. Cena se liší dle tloušťky materiálu, rozhodující je také fakt, zda chcete již obroušené trámy nebo můžou být hrubé a tuto práci zvládnete sami. Následuje zkrácení na požadovaný rozměr, sešroubování i povrchová úprava, jak bylo detailně popsáno výše u palet.

Změna nastává v případě postelového roštu, který se u paletových postelí nemusí řešit, neboť ho nahradí samotná plocha palet. U postele z trámů na výrobu roštu můžete použít buď suché střešní latě nevo kvh hranoly, které seženete za přijatelnou cenu, nebo lze zakoupit postelové lamely, což je ještě výhodnější koupě. 

Postel z trámu můžeme vyvýšit buď pomocí nožek vyrobených ze zbytků trámů, nebo lze pořídit kovové či dřevěné nožky k tomu určené. No a když už vám pod postelí vznikne nějaká ta skulinka, je dobré ji využít, protože každé úložné místo v domácnosti se počítá, a tak si můžete pořídit zásuvky pod postel na lůžkoviny i na sezónní oblečení. Zespodu šuplíků jsou kolečka, takže manipulace s nimi je velice snadná.

Koho by snad zajímalo, jak vyrobit sklápěcí postel, musí se poohlédnout po kování k tomu určeném. I to lze zakoupit v hobby marketech, ale ještě lepší je navštívit specializovaný obchod, kde vám poradí, jaké bude nejvhodnější. Zde už však výroba bude v domácích podmínkách podstatně náročnější.

A koho by výše uvedené informace od výroby postele odradily, není nic jednoduššího, než zakoupit již hotovou postel, kterou můžete hned začít používat. Tak na co si troufnete?

Čela, bočnice i nohy pro výrobu postele svémopocí najdete v naší nabídce

Na závěr nezbývá než popřát hodně štestí při výrobě dřevěné postele, ať se dílo podaří dle vašich představ. V případě dalších dotazů se na nás můžete obrátit dole v chatu :-), rádi vám poradíme
 
Autor článku: Michal Starý
 Michal Starý