+420 733 500 167 OBJEDNÁVKA po telefonu: Po - Ne 7 - 20

Jak vyrobit zahradní nábytek, lehátko či stůl na zahradu

Poradíme jak vyrobit zahradní nábytek svépomocí

Máte šikovné ruce, odhodlání, malou dílnu a zajímá vás, jak vyrobit zahradní nábytek nebo jak vyrobit zahradní nábytek z palet? Přečtěte si tento článek, dáme Vám několik tipů a užitečných rad. Než se pustíte do práce, položte si základní otázku: Bude nábytek umístěn pod střechou, nebo musí odolávat nepřízni počasí? Dle toho se bude odvíjet výběr materiálu i povrchové úpravy. Čím více je nábytek vystaven vnějším vlivům, tím více musíte dbát na kvalitu zvoleného materiálu a povrchu. Další věcí k zamyšlení je velikost prostoru, který pro nábytek máte, kolik lidí se zde bude většinou scházet a zda již máte nějaké polstry, které chcete pro nový zahradní nábytek využít. Pokud máte tyto body dobře promyšlené, můžete se pustit do práce.

Zahradní nábytek z palet

  • Pozor na mokré nevysušené dřevo

Všeobecná rada na začátek zní, zahradní nábytek nikdy nevyrábějte z mokrého materiálu! Vždy by měl být proschlý, tak aby se dal dobře opracovat, hoblovat, brousit i povrchově upravit. V případě mokrého materiálu bude povrch při opracování chlupatět.

Jak vyrobit nábytek na balkon - kryté sezení

  • Výběr správného materiálu podle umístění nábytku

Krytý zahradní nábytek, na který neprší ani nesvítí sluníčko, může být vyroben z obyčejného měkkého smrkového dřeva, jako jsou dřevěné interiérové spárovky, hoblované smrkové hranoly, interiérové překližky, nebo lze levně využít dřevěných palet (ať již smrkových nebo topolových). Při výběru palet si musíte dát pozor, aby krajové a středové špalky byly vyrobeny z masivu a ne například z plastu nebo dřevotřískové desky, a to hlavně z estetického hlediska. Masiv samozřejmě vypadá lépe. Vybírejte takové palety, u kterých jsou dostatečně silná vrchní prkna a zároveň by se Vám paleta neměla při vzetí do ruky nijak kroutit, měla by být pevná. S takovýmto materiálem se Vám bude lépe pracovat. Pokud si zvolíte pro výrobu spárovku nebo překližku, můžete si tyto velkoplošné materiály zakoupit a zároveň nechat na přesný rozměr naformátovat v hobby centrech, jako je OBI, Baumax, Hornbach, tak i v Dřevotrustu či Demosu. K takto naformátovanému materiálu si stačí nakoupit spojovací materiál - vruty.

  • Rozměry zahradního nábytku

Rozměry křesel, lavic i stolků jako je výška sedu, výška opěráku, případně sklon opěráku, můžete okoukat u již hotových výrobků a dle nich si potřebný materiál necháte připravit. Pokud si chcete vyrobit opravdu bytelný nábytek, můžete spoje u sedáku a opěráku z nepohledové strany zpevnit dřevěnými hoblovanými hranoly.

✅ Náhradní díly, nožky, konstrukce, desky - levně skladem

Výroba zahradního nábytku - pokosová pila

  • Seznam nářadí potřebného pro výrobu zahradního nábytku

Při výrobě budete potřebovat i nějaké to nářadí. Práci Vám usnadní přímočará pila, aku vrtačka, nástavce na šrouby a vrták, případně okružní pila, čili maflík. Celou konstrukci lavice i stolku spojíte za pomoci vrutů. Tloušťku vrutů zvolte 4 až 5 milimetrů, jejich délku vyberte dle tloušťky použitého materiálu.

  • Broušení a povrchová úprava nábytku na zahradu

Takto vzniklou konstrukci můžete (ale nemusíte) povrchově upravit. Je ale potřeba počítat s tím, že povrchově neupravený nábytek nelze omývat. Aby výsledný povrch byl dostatečně hladký a příjemný na omak, je nutné dodržet následující rady. Celou konstrukci obruste za pomoci excentrické brusky zrnitosti papíru 80, postrhávejte všechny ostré hrany a zakulaťte rohy. Takto připravenou konstrukci ještě jednou přebruste papírem zrnitosti 150. Po každém broušení nezapomeňte očistit všechny plochy od prachu. Poté již máte základ připravený k nanášení nátěrové hmoty. Pokud chcete, aby byl povrch opravdu hlaďounký, jemně přebruste po oschnutí první vrstvy celý povrch brusnou houbou zrnitosti 240 a povrch znovu natřete (toto berte jako všeobecné doporučení, ale vždy se orientujte návodem, který naleznete na jednotlivých plechovkách nátěrové hmoty). Pro povrchovou úpravu postačí levná nátěrová hmota, například tenkovrstvá lazura. Jelikož na něj nebude pršet ani svítit sluníčko, není třeba každoročně obnovovat nátěr.

Jak vyrobit venkovní sezení

V případě, že bude zahradní nábytek vystaven působení deště a slunce, je potřeba volit kvalitnější materiály, jako jsou vodovzdorné překližky, hoblované hranoly a prkna a nebo dřevěné palety. Zde však pozor, je nutné použít pouze palety celodřevěné, kde spojovací špalky nebudou vyrobené například ze dřevotřískové desky, u které by docházelo k jejímu rychlému rozpadnutí. Dále je potřeba si uvědomit, že u palet vzniká spousta mezer, do kterých může zatékat a to jsou právě ta místa, kde nejrychleji dochází k poškození (hnití dřeva), protože se zde drží nejdéle voda. Čím hladší a jednodušší povrch tím i delší životnost. Životnost můžete samozřejmě prodloužit i výběrem druhu materiálu. Měkké dřeviny (smrk) jsou nejméně odolně a dřeviny tvrdé (dub) a dřeviny exotické (teak a bangkirai - tato dřevina je plně odolná i bez povrchové úpravy s takřka nekonečnou životností) dosahují nejdelší životnosti. Za zmínku stojí i dřevina thermo wood - jedná se o speciálně tepelně upravené dřevo vyznačující se vyšší odolností. Na sedací plochy je dobré použít vodovzdornou překližku opatřenou otvory, kudy může odtékat voda, nebo silná prna či fošny.

Kromě nářadí, které jsme uváděli výše u krytého zahradního nábytku, zde oceníte i pokosovou pilu, se kterou všechny prvky zakrátíte. U venkovního nábytku je mnohem více důležité dbát na kvalitní přípravu povrchu před nátěrem, tzn. že když dodržíte zakulacení všech hranek radiem více než 4 milimetry, tak se doba životnosti povrchové úpravy podstatně prodlouží, než kdybyste nechali hrany ostré. Velký důraz je kladen na broušení ploch, hran i čelních konců! Postup pro broušení je zde stejný, jako jsme popsali v případě krytého nábytku.

Zahradní nábytek z masivního dřeva

Volte dostatečně kvalitní nátěr, například teakový olej, kvalitní slabovrstvé lazury. Můžete použít i lazury silnovrstvé, ale obnova takovéto povrchové úpravy pro Vás bude v budoucnu podstatně složitější, a to proto, že vždy bude potřeba stávající nátěr kompletně ze všech částí dřeva odstranit. Velmi kvalitní povrchové nátěry nabízí firma Osmo. Pro spojení používejte vruty nerezové, tak aby nedocházelo k jejich korozi a následně k uhnití. Je však potřeba počítat s tím, že budete muset všechny otvory pro nerezové šrouby předvrtávat. Pod venkovní nábytek použijte ideálně plastové kluzáky o výšce alespoň 3 cm, aby po dešti dřevo rychle proschlo a nedocházelo k jeho uhnívání při delším kontaktu s mokrým podkladem, a to ať již bude nábytek stát na dlažbě nebo v trávě. Venkovní nábytek vystavený vlivům počasí je nutné každoročně natírat.

Jak vyrobit zahradní sezení

  • Pár rad na závěr z naší praxe

Takto vzniklou konstrukci zahradního nábytku stačí opatřit polstry, které vám zpříjemní sezení a dopřejí patřičné pohodlí. Podsedáky a opěrky doporučujeme schovávat před deštěm. Mimo sezónu je dobré zahradní nábytek uklízet do suché místnosti, aby se tím životnost prodloužila. 

Přijde Vám výroba zahradního nábytku nad Vaše síly? Pořiďte si nějaký pěkný kousek z naší nabídky zahradního nábytku.

Nakonec nezbývá než popřát hodně štestí při výrobě zahradního nábytku, ať se dílo podaří dle vašich představ. V případě dalších dotazů se na nás můžete obrátit dole v chatu :-), rádi vám poradíme