+420 733 500 167 OBJEDNÁVKA po telefonu: Po - Ne 7 - 20

Jak vybrat jídelní stůl

Důležité body při výběru jídelního stolu

Stůl jídelní nebo stůl víceúčelový?

Vyberte si vhodný materiál

Správná volba velikosti stolu

Kam umístit stůl

Design jako poslední tečka při výběru stolu

Na co všechno lze jídelní stůl použít?

Jídelní stůl je nedílnou součástí každého interiéru. Často slouží nejen ke stolování. Může se u něj odehrávat spousta dalších každodenních činností, od hraní stolních her, přes psaní domácích úkolů, práce na PC, žehlení, přípravy pokrmů až po odkládání nákupu. Z toho všeho je jasné, že výběr stolu není dobré podcenit. V tomto článku vám odborně poradíme, jak správně vybrat jídelní stůl co do velikosti ale i materiálu. Tak pojďme na to.

Masivní jídelní stůl pro 6 osob

Stůl jídelní nebo stůl víceúčelový?

První otázku, kterou si musíte před výběrem stolu položit, je zda hledáte stůl, který bude sloužit výhradně ke stolování, nebo zda jej potřebujete využívat zároveň pro přípravu stravy a pro další domácí práce. Možná vás to překvapí, ale otázka je to více než důležitá, a to kvůli odlišným požadavkům na rozměry i materiál. Musíte si tedy nejprve uvědomit, v jak velkém interiéru bydlíte, jak velké jsou vaše místnosti, kolik stolů a stolků máte k dispozici a tedy, na co všechno budete tento stůl využívat.

Vyberte si vhodný materiál

Nejlevnějším materiálem vhodným pro výrobu jídelních stolů jsou dřevotřískové desky laminované nebo MDF desky laminované. Jedná se většinou o stůl obdélníkový nebo čtvercový s hranatými nohami z lamina. Hrany takovýchto levnějších stolů jsou olepeny ABS hranou. Jídelní stoly se dále vyrábí z dřevotřískových desek dýhovaných nebo z masivního materiálu v kombinaci s dřevěným nebo kovovým podnožím. Některé tyto stoly mohou mít i nohy masivní hranaté nebo dýhované. Stoly z masivu mohou být vyrobeny ve třech různých typech, a to ze spárovky z průběžných dřevěných lamel, z délkově napojovaných lamel (běžně označeno jako špalík), ale i z jednoho kusu dřeva, např. včetně neoříznutých krajinek na hranách takové desky. Dýhované i dřevěné stoly se většinou povrchově upravují lakem, olejem nebo voskem. Mezi jídelními stoly naleznete i takové, které mají vysoce odolné povrchy ze silných laminátů. Tento povrch je odolný proti mechanickému i chemickému poškození. K méně používaným deskám patří kamenné přírodní či umělé stolové desky v kombinaci s různým podnožím. Dalším možným materiálem jsou MDF desky s povrchovou úpravou krycí barvou v různých odstínech RAL barev.

  • Z jakého dřeva si jídelní stůl pořídit

Všeobecně platí, že čím tvrdší dřevina použita k výrobě (jako buk, dub, jasan a také některé exotické dřeviny) v kombinaci s kvalitní povrchovou úpravou lakem či olejem, tím kvalitnější a zároveň pevnější stůl. Stoly z měkkých dřevin či stoly povrchově upravené barvou takových kvalit nedosahují. Při správném výběru stolu jej můžete bez problémů využívat desítky let, aniž by to na něm bylo znát.

Jídelní stůl pro 6

Správná volba velikosti stolu

Velikost jídelního stolu se v prvé řadě odvíjí od počtu strávníků, kteří se u něj budou pravidelně scházet. Dalším faktorem, který je nutné vzít v potaz, je provedení židlí, a to hlavně u těch s područkami, protože bývají širší a područky jsou výše od země.

  • Výška jídelního stolu

Výška jídelního stolu je dána průměrnou výškou populace v jednotlivých zemích, zároveň je dobré uvážit tyto faktory:

- vzdálenost od vrchní plochy sedáku židle po vrchní hranu stolu by měla být průměrně 24 cm pro ženy a 24,5 cm pro muže

- vzdálenost od podlahy po nejspodnější hranu stolu (lub) se doporučuje maximálně 63 cm a zde právě záleží na průměrné výšce populace

Víte, že správná kombinace výšky stolu i židle může pozitivně ovlivnit zažívání? Vzpřímený sed totiž podporuje práci zažívacích orgánů.

Ideální výška jídelního stolu je 72 cm.

jídelní stůl pro 8 osob

Velikost desky jídelního stolu

Velikost desky stolu se odvíjí od rozměrů potřebných k prostírání. Délku stolové desky ovlivňuje vzdálenost mezi lokty osob při sezení. Plocha potřebná pro stolování jedné osoby je 0,24 m2 a u příležitostného stolování je to minimálně 0,18 m2. Abyste správně vybrali délku stolové desky, nikdy stůl nevybírejte dle velikosti židlí, ale vždy změřte rozteč mezi lokty stolujících osob!

Šířka stolu přímo určuje, zda bude stolování osob pohodlné. Musíte zhodnotit, zda máte v blízkosti stolu nějaké další odkládací místo, jako např. stolek nebo skříňku, pak můžete volit šířku stolu do 75 cm. Nebo můžete zvolit stůl delší, než určuje rozměr loktů osob, tak aby na konci vznikl volný prostor pro odložení mís a dalších nezbytností. Při šířce stolu 80 cm lze pohodlně stolovat, ale musíte si uvědomit, že tato šířka neumožní umístění společné mísy se salátem, dekorace apod. Toto lze využít až od šířky 85 cm, ale pro plnohodnotné užití výzdoby je to od 90 cm.

Tím to ale s rozměry nekončí. Dalším důležitým faktorem je mezera mezi stolovými nohami. Dvě průměrné osoby potřebují tuto mezeru minimálně 98 cm. V případě, že použijete desku k prodloužení stolu pro třetí osobu, kde tato třetí osoba sedí vedle stolové nohy z vnější strany, je minimum 47 cm od nohy stolu po konec stolové desky. Tento rozměr prodloužené desky doporučujeme pouze pro příležitostné stolování návštěv atd., nikoli v případě, že budete takto stolovat každý den. Když vybíráte stůl, nezaměřujte se jen na vzhled. Pořádně si prohlédněte a promyslete, jak má stůl řešenou konstrukci nohou, tak aby nepřekážela sedícím osobám. Často můžete narazit na pěkné designové kousky, které ale nesplňují požadavky a nejsou pak tolik pohodlné pro sezení.

  • Rozměr obdélníkového jídelního stolu

4 osoby - délka min. 120 cm - šířka min. 80 cm - Mrkněte na stoly pro 4 osoby

6 osob - délka min. 170 - 180 cm - šířka min. 80 cm

8 osob (4 naproti sobě) - délka min. 230 cm - šířka min. 80 cm

8 osob (3 naproti, 2 v čele) - délka min. 190 cm - šířka min. 80 cm - luxusním příkladem je Jídelní stůl Actona Northwood

Bílý jídelní stůl snadno zkombinujete s ostatním vybavením, co říkáte na stůl Kave Home Arya?

 Velký jídelní stůl s židlemi s područkami

  • Rozměr čtvercového jídelního stolu

4 osoby - délka 85 - 100 cm - šířka 85 - 100 cm

Malý jídelní stůl

  • Rozměr kulatého jídelního stolu

1/2 osoby - průměr 75 cm

2 osoby - průměr 85 cm

3 osoby - průměr 95 cm

4 osoby - průměr 105 cm

5 osob - průměr 110 cm

6 osob - průměr 120 cm

7 osob - průměr 130 cm

8 osob - průměr 150 cm

10 osob - průměr 165 cm

Prohlédněte si nabídku kulatých jídelních stolů

kulatý jídelní stůl pro 4

  • Rozměr jídelního stolu pro čtyři osoby

Nejčastějším modelem bývá čtyřčlenná rodina u obdélníkového stolu a tak si pojďme ještě ukázat, jaké jsou v tomto případě možnosti:

- deska stolu 120 x 80 cm je ideální

- deska stolu 110 x 75 cm je postačující

- deska stolu 110 x 60 cm je nezbytně nutná

Duležité informace k víceúčelovému stolu

  • Výška víceúčelového stolu

Minimální výška stolu, který bude sloužit nejen jako jídelní, ale zároveň pro domácí práce, je 69 cm, ale určitě doporučujeme volit alespoň výšku mezi 73 - 78 cm. Dále je důležitá i výška mezi podlahou a nejspodnější hranou stolu (lubu), zde se doporučuje minimálně 62 cm.

  • Rozměr desky víceúčelového stolu

U víceúčelových stolů se předpokládá, že jsou nejčastější volbou do malých bytů, kde si nemůžete dopřát více různých stolů pro odlišné činnosti, ale musíte volit kompromis, tak aby vám jeden stůl posloužil na všechny činnosti, nejen tedy jako místo pro stolování. Proto zde platí menší rozměry než u stolu jídelního. O to větší důraz na kvalitu povrchu tohoto stolu, aby byl dostatečně odolný.

  • Rozměr obdelníkového víceúčelového stolu

minimální délka 105 - 120 cm

minimální šířka 65 - 75 cm

  • Rozměr čtvercového víceúčelového stolu

minimální rozměr 65 - 80 cm

Kam umístit stůl

Před koupí nového jídelního stolu si nejprve doma v klidu prohlédněte prostor, kde bude stůl stát a kolik prostoru pro něj máte k dispozici. Nezapomeňte, že potřebujete mít dostatek prostoru i kolem něj, a to ze všech stran, kde budou židle, abyste měli možnost je dostatečně odsunout. Je to opravdu nezbytné pro pohodlné usedání i vstávání. Také si důkladně promyslete, jaké aktivity v místnosti podnikáte, kudy procházíte při zalévání květin, při otevírání oken, kde máte vypínač, kudy děti běhají pro hračky. Stůl by vám při těchto "cestách" neměl překážet.

Dalším důležitým faktorem je stropní nebo závěsné osvětlení. To by mělo být přesně nad stolem, aby nejen dobře sloužilo, ale i oku ladilo. Volit můžete jak jedno samostatné svítidlo, tak i podlouhlé s více stínidly v řadě. To se hodí hlavně u delších jídelních stolů.

Stolování na jídelním stole

Design jako poslední tečka při výběru stolu

Hodně lidí stůl vybírá právě na základě vzhledu. To byla ale měla být až ta poslední tečka poté, co si odpovíte na všechny výše uvedené body. Pokud tedy máte již vyřešený typ stolu, materiál, velikost i počet strávníků, zaměřte se na design. Ten by měl ladit se stylem vašeho bydlení. Buď zvolíte takový, který splyne s ostatním vybavením, nebo naopak sáhnete po solitéru, který bude vynikat. Prohlédněte si nejprve svou místnost a pokud již ostatní vybavení pokoje máte zakoupené, zkuste si spočítat, kolik různých barev i druhů materiálu v místnosti vidíte. To by vám mělo napovědět, zda je to již dostatečné, nebo zda můžete sáhnout po dalším originálním kuse. Nabídka na trhu je téměř neomezená, a tak nejste co do designu téměř ničím limitováni. Zkuste se podívat zde. Jen prosím nezapomínejte, že by na prvním místě měla být funkčnost a teprve po ní vzhled. Jen si představte každodenní problém s tím, když židle nejde kvůli područkám zasunout ke stolu a vy o ně neustále "brkáte" nebo když musíte po každém jídle čistit stopy na lesklém povrchu. Není to zbytečná komplikace?

Výběrem jídelního stolu podle umístění, velikosti, účelu využití a materiálu to zdaleka nekončí - tak, abyste měli před nákupem 100% informací a na jejich základě se rozhodovali, doporučujeme pokračovat ve čtení dalších článků o stolech, židlích a stoličkách, kde se dozvíte vše potřebné ještě před samotným nákupem. 

Ostatní články o jídelních stolech, které vám pomůžou s výběrem

Výše uvedené informace by vám měly stačit ke správnému výběru jídelního stolu. V případě dalších dotazů se na nás můžete obrátit dole v chatu :-)

Pokud je vám vše jasné, utíkejte vybírat!

 
Autor článku: Michal Starý
 Michal Starý
 

Zobrazit další blogové články

Levné jídelní stoly - skladem

Nábytek za outletové ceny_blog2