+420 733 500 167 OBJEDNÁVKA po telefonu: Po - Ne 7 - 20

Jak a čím natřít zahradní nábytek aneb už je pomalu čas na údržbu

Kdy je ten správný čas na ošetření zahradního nábytku?

Zima se s námi pomalu loučí a o slovo se už hlásí jaro. Jako první vytáhneme na terasu zahradní nábytek. Je však třeba o něj pečovat, především o ten dřevěný. Minimálně dvakrát za rok, a to hlavně pokud ho na zimu neuklízíte před nepřízní počasí,  si zaslouží vaši pozornost v podobě ošetření a nátěru, aby vám dobře posloužil i v dalších sezónách. Takovouto častou údržbou si zajistíte nejen ochranu dřeva před vnějšími vlivy, ale navíc pokud údržbu budete provádět pravidelně 2x ročně, zůstane vám povrch dřeva stále pěkný jako u nábytku nového a nedojde k jeho stárnutí a zešednutí. Tento postup můžete aplikovat dvakrát ročně i u dřevěné terasy a tím zachovat její přirozenou krásu. Nejste si jistí, jak vdechnout dřevěnému zahradnímu nábytku nový život? Od toho jsme tu my, rádi vám poradíme, aby byla radost popíjet venku kávu a bavit se s přáteli ve venkovním posezení. Nejdůležitější je zahradní nábytek správně povrchově upravit při jeho pořízení, a to ještě než ho vystavíme slunci, dešti a větru. Nutné je to především v případě, že nábytek nemá již z výroby hotový nátěr. Výjimku může tvořit nábytek z některých exotických dřevin, u kterých není povrchová úprava nutná. Je to z toho důvodu, že některé exotické dřevo má takové vlastnosti (hustota dřeva, velký obsah pryskyřic), že ochranu proti vlivům počasí nepotřebuje,  nedochází k jeho poškození hnilobou, hmyzem ani plísní (minimálně přijímá vlhkost). Takové dřevo pouze stárne (šedne). Mezi dřeviny, které není nutné natírat, patří bangkirai, massaranduba, merbau, ipe atd.

nátěr zahradní nábytku

Dřevěný zahradní nábytek si zaslouží vaši péči

Nábytek ze dřeva je krásný, vyloženě splyne s venkovním prostředím. Než však začnete stůl a židle na zahradě používat, dodejte mu nový svěží vzhled. Prodloužíte tak jeho životnost a budete si ho více užívat. Pokud máte zahradní nábytek již povrchově upravený a budete zajišťovat pouze údržbu povrchové úpravy, můžete postupovat následovně:

  • Důkladné očištění nábytku na zahradu před nátěrem je základ

Nejprve je třeba povrch očistit od nečistot jako je prach, mastnota, zárodky mechu atd. Povrch můžete nejprve omýt obyčejnou vodou bez saponátu, nebo speciálním přípravkem (nepoužívejte tlakovou vodu, ať si nepoškodíte povrchovou úpravu), dřevo nechte důkladně oschnout na slunci, větru nebo v suché teplé místnosti (schnutí může trvat i několik dní, záleží na podmínkách). Suché dřevo se vám pak bude dobře brousit a zvýšíte tím i přilnavost následného nátěru.

  • Broušení a oprava dřevěných částí zahradního nábytku

Jakmile máte nábytek čistý a suchý, použijte jemný brusný papír zrnitost 150 - 220 dle typu stávajícího nátěru. Dobře se vám bude pracovat třeba se čtyřstrannou brusnou houbičkou. Po jemném opatrném přebroušení (s ním pouze odstraníte nečistoty, které voda neumyla a zároveň nenarušíte stávající nátěr, tak aby ten nový byl lépe přilnavý),  odstraňte z povrchu prach z broušení (stačí omést smetáčkem nebo ofouknout vzduchem z kompresoru). Pokud nábytek nemá žádné další praskliny nebo jiná poškození z užívání, která by bylo nutné zalepit či přetmelit, tak  již máte povrch připravený na renovaci nátěru. V případě, že bude nutné dřevo zalepit nebo zatmelit a více obrousit, můžete mrknout do našeho článku jak odstranit povrchové poškození na jídelním stole, kde se dozvíte postup broušení, ten je takřka totožný.

Na závěr postupu broušení pár našich triků: Pokud máte úzké prostory, do kterých se není možné dostat bruskou nebo ani brusným papírem na špalku, použijte brusný papír na plátně, kde tato podkladová vrstva ve formě plátna zaručí jeho dostatečnou pevnost a když tento brusný papír (ideálně 3-5 cm široký pruh) prostrčíte skrz úzký prostor mezi špriclemi, chytnete oba konce papíru rukama a postupným přetahováním papíru mezi jednou a druhou rukou dojde k přebroušení špatně přístupných ploch.

Čím natřít zahradní nábytek?

Před nátěrem je nutné si uvědomit, jaký typ dřeva doma máte, dále jestli již dřevo bylo dříve natřeno, a to hlavně jakým typem nátěrové hmoty (vodou ředitelný nátěr, olej, syntetický nátěr slabovrstvý či silnovrstvý). Podle toho pak musíte použít nátěr na stejné bázi, tak aby došlo k propojení puvodního nátěru s nátěrem novým. Pokud budete donuceni okolnostmi a nebude možné použít nátěr na stejné bázi, vždy udělejte testovací vzorek přilnavosti na nepohledové části zahradního nábytku a až poté natřete celý výrobek.

  • Nátěr olejem

Pro cizokrajné a tvrdé dřevo doporučujeme ošetření olejem například značky Osmo, ale i dřevo modřínové si s tímto typem nátěrové hmoty velmi dobře rozumí. Olej byste měli aplikovat dvakrát ročně - jednou před sezónou a pak v druhé polovině sezóny s nadcházejícím podzimem. Tímto postupem pravidelné aplikace nejen že prodloužíte několikanásobně životnost dřevěného materiálu, ale také bude minimálně docházet ke stárnutí (šednutí přirozené barvy dřeva, která je vlastně tím nejhezčím na každém výrobku). Při aplikaci oleje používejte kvalitní štětce, aby nedocházelo k vypadávání štětin (tak jak je to u štětců obyčejných) do nátěrové hmoty, ušetříte si tak čas  při jejich odstraňování. Při aplikaci oleje vždy postupujte dle technického listu a doporučení výrobce. Jedno doporučení z naší praxe - dodržujte stanovené časy schnutí mezi vrstvami a nezkracujte je!!!

údržba dřevěného zahradního nábytku

  • Povrchová úprava lazurou

Pokud povrchově upravujete měkké dřevo, tedy smrk, borovici, modřín a jim podobné levnější dřeviny, můžete použít tenkovrstvou lazuru (ať už na bázi vody - rychlé schnutí či nátěr syntetický - pomalé schnutí, ale většinou vyšší kvalita), se kterou se vám bude dobře pracovat a navíc se vám v budoucnu bude snáze udržovat oproti lazuře silnovrstvé. Nanášení slabovrstvé lazury je snadné, stačí postupovat dle návodu výrobce nátěrové hmoty. Použijte štetec dle typu barvy, jeho šířku uzpůsobte velikosti natíraného výrobku. Lazury seženete v různých odstínech, ale pokud vám můžeme dát dobrou radu, vždy je lepší použít odstín alespoň s lehkým pigmentem než bezbarvý nátěr. Ptáte se proć? Je to jednoduché - pigmetový nátěr vytvoří lepší UV ochranu dřeva než nátěr bezbarvý bez pigmentu, to znamená, že odstín dřeva nebude tak rychle stárnout (měnit barvu). Dřevo bez nátěru a  pravidelné péče začíná časem šedivět. Pokud se již zašedlého dřeva chcete zbavit, tak je vhodný čistič - přípravek na zašedlé dřevo, který necháte na povrchu působit a následně omýváním se můžete takto zašedlého podkladu zbavit. Povrch nábytku nechte poté důkladně oschnout (tak jako v případě kdy používáte nátěr olej), než přistoupíte k povrchové úpravě. Další možností je šedivé zabarvení zbrousit - musíte docela hluboko do dřeva postupným broušením různou zrnitostí papírů, ideálně 60-80-150 třeba za pomoci  excentrické brusky a až po důkladném obroušení a zbavení se prachu můžete nanést nátěrovou hmotu. Pokud chcete znát přesný postup broušení dřeva, mrkněte do článku  jak nalakovat jídelní stůl z masivu nebo dýhy,  ten se takřka neliší. Někteří výrobci nátěrových hmot doporučují používat inpregnaci (ta zvýší celkovou ochranu dřeva) a to na začátku, něž začnete vytvářet jednotlivé vrstvy vrchního nátěru.  Velmi kvalitní nátěrové hmoty na zahradní nábytek a terasy dle naší dlouholeté zkušenosti nabízí značka Adler a Sayerlack, a to včetně přípravku na boj se zašednutým nábytkem i dřevěnými terasami.
 
  • Několik dobrých rad na závěr

Ikdyž se vám určitě nebude chtít, jelikož je to strašně moc práce, tak vždy odstraňte všechnu původní barvu, která nedrží a loupe se, jenom tak docílíte nové kvalitní povrchové úpravy, která bude mít dlouhou životnost tak jako nátěr nový.

renovace zahradního nábytku

Nebo vsaďte na bezúdržbový ratanový nábytek

Nechce se vám dřevěné venkovní posezení stále natírat? Nemáte čas na jeho údržbu? Potom pro vás máme řešení. Kupte si zahradní nábytek z umělého ratanu nebo s hliníkovou konstrukcí a povrchem z umělého dřeva, kdy se většinou jedná o o výrobek ze směsi dřeva a plastu. Protože jediné, co tento materiál vyžaduje, je občasné umytí a setření nečistot mýdlovou vodou. Žádné natírání, broušení či lazury.

Kupte si nový set z našeho e-shopu, kde máme zahradní produkty skladem a ihned k doručení. Rádi pijete ranní kávu na terase či při západu slunce? U zahradního stolu Neapol cappuccino se při tom budete cítit báječně. Pokud hledáte větší zahradní stůl z ratanu, bude vám vyhovovat stůl Florence 150 cappuccino.

Na závěr nezbývá než popřát hodně štestí při nátěru či údržbě zahradního nábytku, ať se dílo podaří dle vašich představ. V případě dalších dotazů se na nás můžete obrátit dole v chatu :-), rádi vám poradíme
 
Autor článku: Michal Starý
 Michal Starý